Čína by mala ruský plyn kupovať údajne za cenu európskeho priemeru

19.05.2014 Celý región

Moskva 19. mája (TASR) - Konečná cena ruského plynu pre Čínu na základe plánovanej dohody o vývoze suroviny na najväčší ázijský trh by mala byť stanovená v pásme od 350 do 380 USD (od 255,20 do 277,07 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Uviedla to agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvolala na dnešnú správu denníka Izvestija. Ten citoval zdroj z ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom.

"Napriek pôvodným predpokladom, že Čína bude dovážať plyn z Ruska s výraznou zľavou, konečná cena by mala byť približne na úrovni európskeho priemeru. To znamená zhruba 350-380 USD/1000m3," povedal zdroj denníku Izvestija.

Ruský prezident Vladimir Putin pricestuje v utorok (20. mája) do Šanghaja s cieľom podporiť ekonomické vzťahy s Čínou vrátane tých energetických. Práve počas tejto návštevy by Gazprom a čínsky energetický koncern CNPC mohli podpísať dohodu o dlhodobých dodávkach plynu do Číny.

V súčasnej situácii, keď pre konflikt s Ukrajinou má Rusko problémy vo vzťahoch s Európskou úniou, kľúčovým odberateľom ruského plynu, niektorí ekonómovia počítali s tým, že Gazprom pôjde s cenou plynu pre čínsky trh výrazne dolu. Odhad, uvádzaný denníkom Izvestija, je nižší, no nie príliš. V januári Gazprom naznačoval, že by sa cena mohla pohybovať v rozmedzí od 360 do 400 USD/1000 m3.
 

Vyberte región